De zoutwinners in Guérande worden paludiers genoemd. Zij laten het zeewater binnenkomen en leiden het van het ene moeras naar het andere. Als het zeewater eenmaal door de zon is opgedroogd, scheppen de paludiers het zout handmatig op. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke paludiers. Eerst gaan de vrouwen aan het werk, vanwege hun fijnere motoriek. Zij scheppen voorzichtig de bovenste laag van het zout af, die niet meer dan één tot anderhalve centimeter is. Omdat deze toplaag het minst in aanraking is geweest met de klei op de bodem van de zoutmoerassen ziet deze er het witst uit, het heeft de kleur van gebroken wit.
Bovendien heeft de natrium de neiging om bovenop te kristalliseren en de kristallen zijn fijner, minder grof dan van andere mineralen en spoorelementen, die elk op hun eigen manier kristalliseren. Deze bovenste witte zoutlaag wordt ‘fleur de sel’ genoemd en is het duurste, meest exclusieve Keltische zeezout, omdat de toplaag zo dun is en dus relatief weinig fleur de sel oplevert. Fleur de sel bevat iets meer natrium dan de onderste zoutlaag, het ‘sel gris’, maar heeft nog altijd een verrassend zachte smaak. Vanwege zijn fijne structuur is deze ‘bloem van het zout’ een smakelijk en zeer gezond tafelzout dat, behalve natrium, nog steeds veel mineralen en spoorelementen bevat.
Aangezien de zoutwinning in Guérande relatief kleine hoeveelheden fleur de sel oplevert en aanzienlijke grotere hoeveelheden sel gris is sel gris, vanwege het grotere aanbod, goedkoper dan fleur de sel. Laat je echter niet afleiden door de prijs, noch door de grijzige kleur van het zout. Sel gris is het meest mineraalrijke Keltische zout van de twee en kent meerdere toepassingen. In de keuken dient het als smaakmaker van gerechten of als marinade voor bijvoorbeeld visgerechten. Sel gris wordt ook gebruikt als aanvullend mineralencomplex voor zowel mensen (in de vorm van een zoutwateroplossing, ‘Sole’ genaamd) als voor dieren (bijvoorbeeld als toevoeging aan het voer of in het drinkwater) en zelfs als bemesting voor de bodem van je kamperplanten, tuin of voor landbouwdoeleinden om het land te (re)mineraliseren. Je kunt met dit zachte zout zelfs je tanden poetsen!
Deze handmatige methode van zoutwinning is volkomen uniek. Het klimaat in Guérande is vergelijkbaar met dat van Nederland, dus de paludiers moeten hun zoutbergen beschermen tegen ongunstige weersomstandigheden als regen en wind. Als er een hevige storm opsteekt kan het gewonnen zout volledig wegwaaien. Als het hevig regent kan het zout wegspoelen. Patrick Pichon, de man die het Keltische zeezout wint dat op deze site verkocht wordt, woont op ongeveer honderd meter afstand van zijn zoutbergen en moet letterlijk naar buiten rennen om zijn zout af te dekken als het regent. Als er sprake is van een natte zomer met weinig zon, zoals we die in Nederland ook kunnen hebben, dan kunnen hij en zijn collega’s dat seizoen weinig of geen zout winnen en moeten ze op hun oude voorraad teren. Het blijft ouderwets handmatig vakwerk daar in Guérande, met alle bijbehorende risico’s. Een hard, maar eerlijk bestaan.
Het voordeel voor de consument is dat deze door al dat harde werk kan beschikken over een volledig complex aan mineralen en spoorelementen dat behalve lekker ook gezond is. Keltisch zeezout bevat zelfs nog maximaal 10% vocht. Na het oogsten laat men het zout nog ongeveer een half jaar liggen om het op natuurlijke wijze te laten drogen. Het wordt daarna rechtstreeks in de verpakking geschept, zonder dat het zout wordt gewassen of geraffineerd. Dit is onder andere belangrijk omdat het vochtminnende magnesium hierdoor bewaard blijft.
Mike Donkers
keltischzeezout@gmail.com
Ben daar vele jaren in de buurt geweest op een camping in la Turballe en heb nooit geweten dat dit zout hier zo duur is.
Haalde het zout altijd bij de handelaar zelf en nam dan grove mee ( voor bad) en fleur de sel voor toevoeging in allerlei.
Heb nog vrienden in Piriac en neem volgende keer meer mee .
Dank voor deze uitleg.
Gerrit Meijer Almelo
Beste Gerrit,
Bedankt voor uw bericht. Als u vrienden in Piriac heeft dan is het inderdaad een goede idee om het zout rechtstreeks bij de producent te halen. het is zeker goedkoop dan hier in Nederland. De prijs is hier berekenen met de transport kosten (best duur want zout is een zware product!), de opslag, mijn marge, de marge van de distributeur en winkels. Iedereen moet zijn boterham verdienen, ik kan niet werken zonder marge en zonder distributeur/winkels zou de producten nooit kunnen zo populair worden als nu. Maar om eerlijk te zeggen, 1Kg keltisch zeezout voor minder dan 4€ vergeleken met iets rond de 2€ voor een Kg industrielle zout vind ik het niet zo duur. Bovendien heeft u met 1 Kg keltisch zeezout meer dan genoeg voor een half jaar! Maar goed, ik snap het wel en ik vind het ook prima als u in Bretagne het zout wilt kopen. Hier is het adres van mijn broer Patrick Pichon (paludier/zout producent in batz sur mer): La Salorge de Berigo/ 7 route de Berigo/ 44740 Batz sur mer. Hij heeft een winkeltje met grof zout van zijn eigen productie voor een eerlijk prijs. Bovendien heeft hij ook een paar mooie kruidenzouten en natuurlijk ook fleur de sel. Mvg Pascal Pichon / Breizh import
Kan ik bij jullie Keltische zeezout bestellen
Beste Jolanda, natuurlijk! Via de webwinkel als consument of via email (info@breizh-import.nl) als u een zakelijke bestelling wilt plaatsen. U ontvangt dan ons prijslijst voor detailhandel. Mvg, Pascal
Beste Pascal,
In de webshop kan ik alleen bezorgadressen in Nederland of België invullen. Is er evt een mogelijkheid dat jullie een bestelling naar Duitsland sturen??
Beste Annet, mijn excuses voor de late reactie. Inderdaad geen optie via de webwinkel maar opsturen naar Duitsland is wel mogelijk! Stuur me een mail naar info@breizh-import.nl en kunnen we verder iets regelen. Mvg, Pascal